| ||| || | | | | || FES Office Romania - Acasă / Actualitate

Friedrich-Ebert-Stiftung
Reprezentanţa în România

Str. Emanoil Porumbaru 21
RO-011421 Bukarest

Tel.: 0040 21 211 09 82/-83
Fax: 0040 21 210 71 91

E-Mail: fes@fes.ro
www.fes.ro

Ne găsiţi şi pe Facebook

 

 

 

Reprezentanţa în România

Actualitate/Ştiri 

Regandim Europa: Un Discurs Social-Democrat - Conferinta Alumnilor FES 2017

Lumea occidentala se confrunta cu cele mai mari provocari de la caderea Zidului Berlinului. 2016 a fost anul referendumului pe tema #Brexit, iar dincolo de Atlantic, unde ultra-conservatorii si grupari de extrema dreapta din America celebreaza alegerea la Casa Alba a miliardarului Donald Trump, valul populist a inregistrat o victorie fara precedent. Pentru prima data de la încheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial elemente fundamentale ale arhitecturii de securitate din Europa sunt puse, în mod deschis, sub semnul întrebarii, iar în America si în Europa nu se mai vorbeste despre doborârea barierelor de orice fel, ci despre ridicarea de ziduri noi.

În tot acest timp, în ciuda dezvaluirilor care au culminat cu scandalul Panama Papers, politica marelui capital, a fluxurilor financiare necontrolabile si necontrolate, a dereglementarii, continua nestingherita. Face aceasta în detrimentul celor care îsi câstiga existenta prin munca, ascunzând de stat profitul obtinut, coborând standarde de viață sau de muncă, externalizând costuri de productie, punând astfel poveri din ce în ce mai mari pe umerii celor multi. Politicile de austeritate impuse pe continent cu sprijinul fortelor liberale si conservatoare nu au restaurat bunastarea, ci au determinat o cronicizare a saraciei si au creat tensiuni suplimentare în interiorul unei Uniuni Europene aflate în cumpana.

Conferinta Alumnilor FES 2017, care s-a desfasurat in 5-7 mai 2017 la Bucuresti, si-a propus sa discute despre felul în care social-democratia raspunde acestor provocari uriase. Care este mesajul pe care stanga democratica îl transmite propriilor cetateni si lumii întregi? Si ce este de facut mai departe, pentru a nu lasa lumea în seama populistilor si a gândirii neoliberale?


Europe calling: Politik für Europa – Politics for Europe - Politică pentru Europa

Criza financiară, criza economică, criza refugiaților: Acestea servesc ca forțe centrifuge, polarizând Europa și dezbinând-o. În ultimul timp încrederea în Uniunea Europeană, dar și găsirea unor soluții comune pentru astfel de provocări, a avut cu adevărat de suferit.
De aceea este și mai important să ne întrebăm: Ce unește Europa? Și ce politici europene progresiste pot contracara pesimismul și grijile legitime cu o alternativă de viitor pozitivă?
Prin proiectul Europe Calling (#ec17fes), Friedrich-Ebert-Stiftung va aborda aceste întrebări și le va discuta la Roma(21 martie), Belgrad(9 mai), Bruxelles(tbc), Budapesta(tbc) și în cele din urmă, la Berlin(tbc).
Europe Calling este o dezvoltare de idei pentru o Europă socială, echitabilă și liberă. Devino și tu parte din ea! Urmărește live stream și live blogging!


Privirea altora - Perspectiva partenerilor asupra Ostpolitik

Germania a fost adesea invitată să se implice mai mult în politica externă. În contextul crizei din Ucraina Germania a avut însă un rol central în cadrul UE. Prin ochii partenerilor ne uităm acum în noua publicație FES la Ostpolitik. Cum este evaluat rolul Germaniei de către țările partenere, ce așteptări au și ce critici aduc ele referitor la această implicare? Privită din perspectiva a 12 țări toată complexitatea situației, pe care Germania trebuie să o ia în considerare având în vedere acest rol central, devine mai clară. Concluzia univocă este însă aceea că angajamentul Germaniei este foarte apreciat de către partenerii săi și acest lucru în principal pentru că își asumă un rol de coordonare și nu unul de conducere. Perspectiva României este prezentată de către Stephan Meuser, reprezentantul FES în Romania: http://library.fes.de/pdf-files/id-moe/13301.pdf


Salariul minim ca instrument de politici publice – pro sau contra?

Studiul prezinta argumente legate de nevoia introducerii si, respectiv, a cresterii salariului minim in statele de la periferia Europei si in Romania. Este analizata corelatia dintre dinamica productivitatii muncii si salariul minim, dintre competitivitatea economica si salariul minim, dar si dintre cresterea salariului minim si inegalitatea de venituri. Concluzia studiului este ca inegalitatea accentuata a veniturilor, inechitatea distribuirii venitului national net între munca și capital, diseminarea asimetrica a beneficiilor cresterii economice si lentoarea liftului social reprezinta argumente solide pentru creșterea salariului minim la un nivel decent care sa asigure potențarea efectelor de multiplicare economice si sociale ale folosirii acestui instrument. Studiu este disponibil atat in limba engleza, cat si in limba romana.


  Citiţi mai mult în arhiva ştirilor