Friedrich-Ebert-Stiftung
Reprezentanţa în România

Str. Emanoil Porumbaru 21
RO-011421 Bukarest

Tel.: 0040 21 211 09 82/-83
Fax: 0040 21 210 71 91

E-Mail: fes@fes.ro
www.fes.ro

Ne găsiţi şi pe Facebook

 

 

 

Reprezentanţa în România

Actualitate/Ştiri 

Europe calling: Politik für Europa – Politics for Europe - Politică pentru Europa

Criza financiară, criza economică, criza refugiaților: Acestea servesc ca forțe centrifuge, polarizând Europa și dezbinând-o. În ultimul timp încrederea în Uniunea Europeană, dar și găsirea unor soluții comune pentru astfel de provocări, a avut cu adevărat de suferit.
De aceea este și mai important să ne întrebăm: Ce unește Europa? Și ce politici europene progresiste pot contracara pesimismul și grijile legitime cu o alternativă de viitor pozitivă?
Prin proiectul Europe Calling (#ec17fes), Friedrich-Ebert-Stiftung va aborda aceste întrebări și le va discuta la Roma(21 martie), Belgrad(9 mai), Bruxelles(tbc), Budapesta(tbc) și în cele din urmă, la Berlin(tbc).
Europe Calling este o dezvoltare de idei pentru o Europă socială, echitabilă și liberă. Devino și tu parte din ea! Urmărește live stream și live blogging!


Privirea altora - Perspectiva partenerilor asupra Ostpolitik

Germania a fost adesea invitată să se implice mai mult în politica externă. În contextul crizei din Ucraina Germania a avut însă un rol central în cadrul UE. Prin ochii partenerilor ne uităm acum în noua publicație FES la Ostpolitik. Cum este evaluat rolul Germaniei de către țările partenere, ce așteptări au și ce critici aduc ele referitor la această implicare? Privită din perspectiva a 12 țări toată complexitatea situației, pe care Germania trebuie să o ia în considerare având în vedere acest rol central, devine mai clară. Concluzia univocă este însă aceea că angajamentul Germaniei este foarte apreciat de către partenerii săi și acest lucru în principal pentru că își asumă un rol de coordonare și nu unul de conducere. Perspectiva României este prezentată de către Stephan Meuser, reprezentantul FES în Romania: http://library.fes.de/pdf-files/id-moe/13301.pdf


Salariul minim ca instrument de politici publice – pro sau contra?

Studiul prezinta argumente legate de nevoia introducerii si, respectiv, a cresterii salariului minim in statele de la periferia Europei si in Romania. Este analizata corelatia dintre dinamica productivitatii muncii si salariul minim, dintre competitivitatea economica si salariul minim, dar si dintre cresterea salariului minim si inegalitatea de venituri. Concluzia studiului este ca inegalitatea accentuata a veniturilor, inechitatea distribuirii venitului national net între munca și capital, diseminarea asimetrica a beneficiilor cresterii economice si lentoarea liftului social reprezinta argumente solide pentru creșterea salariului minim la un nivel decent care sa asigure potențarea efectelor de multiplicare economice si sociale ale folosirii acestui instrument. Studiu este disponibil atat in limba engleza, cat si in limba romana.


Anul 2016 în 16 țări - 16 publicații "Retrospectiva anuală a relațiilor de muncă și a dialogului social"

Publicatiile "Retrospectiva anuală a relațiilor de muncă și a dialogului social" furnizează o analiză a evoluțiilor importante în domeniul relațiilor de muncă pentru 16 țări din Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est, inclusiv România. In anul 2016 unele dintre cel mai des întalnite subiecte din regiune sunt creșterea salariilor, inclusiv a salariilor minime, creșterea condițiilor de muncă precară, lipsa forței de muncă (calificată) în țările baltice și in țările V4, precum și nemulțumirea din majoritatea țărilor cu privire la starea dialogului social tripartit. Raportul de țară pentru România este disponibil aici.


Sagwas.net („SpuneCeva.net”) prezintă situația din România

sagwas.net, un portal online de dezbatere a evenimentelor de actualitate politică, inițiat de Forum Berlin al Fundației Friedrich Ebert Germania, este interesat de situația din România. Interviul acordat de către reprezentantul Fundatiei Friedrich Ebert în Romania poate fi găsit aici. sagwas.net se adresează bloggerilor, politicienilor, jurnaliștilor și celor care activează în domeniul culturii.


  Citiţi mai mult în arhiva ştirilor