FES Office Romania - Acasă / Actualitate

Friedrich-Ebert-Stiftung
Reprezentanţa în România

Str. Emanoil Porumbaru 21
RO-011421 Bukarest

Tel.: 0040 21 211 09 82
       0040 72 9 10 78 80
Fax: 0040 21 210 71 91

E-Mail: diana.pop[at]fes.de
www.fes.ro

Ne găsiţi şi pe Facebook

 

 

 

Reprezentanta în România

Actualitate/Stiri

ANUNT IMPORTANT!

Dragi colegi, parteneri si colaboratori, Ne-am schimbat adresele de email. De acum inainte ne gasiti la adrese de email pe acelasi format, dar pe domeniul fes.de. Verifica la sectiunea contact. Ne cerem scuze pentru eventuale neplaceri cauzate si va multumim de intelegere!


Coșul minim pentru un trai decent, actualizat pentru 2020

Valoarea coșului minim de consum pentur un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna septembrie 2020 este de 7278 lei pe lună, în creștere cu +4,7% față de anul trecut. Pentru mai multe informații accesați AICI pentru coșul minim actualizat pentru anul 2020.


Dezbatere online: Thinking Ahead - Russia Beyond 2024

Ne bucurăm să vă invităm la o discuție online cu privire la un studiu elaborat de Biroul Regional FES pentru Cooperare și Pace în Europa (FES-ROCPE) în cooperare cu Centrul pentru Studii Est-Europene și Internaționale (ZOiS) Berlin: „Thinking Ahead: Russia Beyond 2024 ", 12 noiembrie 2020.

În iulie 2020, Vladimir Putin a promulgat Constituția modificată a Federației Ruse, care îi va permite să rămână la putere și după 2024. Departe de a fi depășite de această evoluție din politica rusă, cele patru scenarii prezentate în acest studiu sunt menite să ofere o bază pentru discuții anticipative. Factorii de decizie, experții și observatorii preocupați ar trebui să înceapă deja să se gândească astăzi la calea și dezvoltarea Rusiei în anii următori.

Avantajul elaborării de scenarii asupra gândirii în termeni de mare strategie este că scenariile pot oferi mai multă claritate asupra alternativelor pe care Rusia le are la dispoziție și asupra impactului acestor alternative. Scopul acestui proiect este de a oferi un impuls pentru a continua sau a începe cu seriozitate o discuție despre politica internă și externă în Rusia și față de Rusia.

Cele patru scenarii sunt disponibile online la: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/wien/15986.pdf.

Pentru a vă alătura evenimentului nostru online vă rugăm să vă înregistrați folosind acest link: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMuf-2urDgrGdWZPtoMWMp8ejzZpWiwbSEN.

 


DEBUT EDIȚIA 2020 A CONFERINȚEI ALUMNILOR FES ROMÂNIA

Astăzi debutează ediția 2020 a CONFERINȚEI ALUMNILOR FES:  

"Pentru o Europă mai bună și mai rezilientă. O perspectivă progresistă românească"
27-29 octombrie 2020, de la ora 18.00 (ora Bucureștiului) în fiecare zi

Reziliența este cuvântul cheie al acestor zile. Ca nici o altă criză din trecutul recent, actuala pandemie COVID-19 testează limitele capacității indivizilor, țărilor și instituțiilor europene de a face față la criză. Fragilitatea bunăstării noastre comune este adusă în prim-plan în timp ce încercăm să reacționăm la schimbarea bruscă a condițiilor care amenință capacitatea societăților noastre de a funcționa și a economiilor noastre de a prospera. Această nouă conștientizare a situației de urgență și a vulnerabilității a determinat dezbateri în întreaga Europă nu numai despre extinderea capacității noastre de a absorbi șocurile și de a ne adapta la efectele perturbatoare ale acestora, ci despre un posibil „salt înainte”, într-un cadru complet nou, transformator.

Detalii despre program pot fi găsite aici: Programul conferinței. Alături de invitații noștri (găsiți aici Lista vorbitorilor) ne propunem să răspundem următoarelor întrebări fundamentale:

Cum ne-a afectat criza COVID-19? Ce lecții putem trage din aceasta? Cum putem ieși mai puternici din această criză? Și ce rol ar trebui să joace forțele progresiste europene pentru a promova (face posibilă) această Europă mai bună și mai rezistentă?

Pentru participare la eveniment este necesară înregistrarea la acest link: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZErcOigqjwvHtL4D3K_QGa0vEY62NXkh6Pc


EUROSFAT 2020 – Noua Generație a Europei

Marți, 13 octombrie, de la ora 11:00, discutăm despre 𝐏𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 în cadrul EUROSFAT 2020 – Noua Generație a Europei. Sesiunea va fi deschisă de către Juliane Schulte, Resident Representative al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania. La dezbaterea despre cum putem să asigurăm o tranziție echitabilă pentru cei vulnerabili participă următorii vorbitori:

Pentru participarea la eveniment vă rugăm să vă înregistrați la acest link: https://2020.eurosfat.ro/


CONFERINȚA ALUMNILOR FES 2020

Ne face o deosebită plăcere să invităm toți absolvenții cursurilor noastre de formare din România și Republica Moldova organizate de-a lungul anilor la o nouă ediție a CONFERINȚEI ALUMNILOR FES:  

"Pentru o Europă mai bună și mai rezilientă. O perspectivă progresistă românească"
27-29 octombrie 2020, de la ora 18.00 (ora Bucureștiului) în fiecare zi

Detalii despre program și vorbitori pot fi găsite aici: Programul conferinței. Conferința din acest an, care se va desfășura exclusiv online prin intermediul platformei Zoom, își propune să răspundă următoarelor întrebări fundamentale:

Cum ne-a afectat criza COVID-19? Ce lecții putem trage din aceasta? Cum putem ieși mai puternici din această criză? Și ce rol ar trebui să joace forțele progresiste europene pentru a promova (face posibilă) această Europă mai bună și mai rezistentă?

Pentru participare la eveniment este necesară înregistrarea la acest link: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZErcOigqjwvHtL4D3K_QGa0vEY62NXkh6Pc


Policy Brief: De ce nu acordă autoritățile locale bursele pentru elevi? Între nepăsare și lipsa resurselor

În data de 10 septembrie 2020, Societatea Academică din România și Avocatul Poporului au făcut public un raport privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020. Acest raport a prezentat - pentru prima dată în România - situația acordării burselor de către autoritățile publice locale (Consiliile locale și primării), care au în sarcina lor obligația de a acorda elevilor cele patru tipuri de burse școlare prevăzute de lege: performanță, merit, studiu și ajutor social. Rezultatele raportului au arătat că dreptul la burse școlare al elevilor este în mod sistematic încălcat de către autoritățile locale. Întrebarea care apare ca urmare a publicării acestui raport este: de ce au ales autoritățile publice locale să încalce legea?

Scopul analizei prezente în policy brieful realizat de Constantin-Alexandru Manda și Marius Ghincea este de a înțelege mai bine factorii care au determinat o astfel de stare de fapt. Analiza își propune să răspundă la două întrebări pe care autorii le găsesc esențiale pentru a înțelege situația prezentată în raportul special SAR/Avocatul Poporului:

Prezentul policy brief a fost realizat de Societatea Academică din România, cu sprijinul Fundației Friedrich Ebert – România și poate fi descărcat de aici: https://publicatii.romaniacurata.ro/publicatii/policy-brief-de-ce-nu-acorda-autoritatile-locale-bursele-pentru-elevi-intre-nepasare-si-lipsa-resurselor/


CONFERINȚĂ ONLINE: Burse pentru elevi în toate localitățile!

Ne face o plăcere deosebită să vă invităm la conferința online „Burse pentru elevi în toate localitățile. Prezent și soluții” pe care Societatea Academică din România (SAR) o organizează împreună cu FES România în data de LUNI, 21 octombrie 2020, orele 14:00 – 16:30

În prima parte a conferinței Doamna Renate Weber, Avocatul Poporului, va prezenta Raportul special privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020. De asemeni, un policy brief cu privire la cauzele care au condus la situația actuala. În partea a doua vă propunem o dezbatere despre modul în care putem duce bursele școlare în toate colțurile României, în așa fel încât niciunui elev să nu îi mai fie încălcat dreptul consacrat de art. 32 din Constituție.

Conferința va avea loc prin intermediul platformei Zoom, fiind în același timp transmisă în direct pe Facebook. Pentru înregistrare vă rugăm să folosiți linkul următor: http://bit.ly/confirmare-conferinta-burse-pentru-elevi


WEBINAR (24 iunie 2020): Conservatorismul insurgent din România

FES România are plăcerea de avă invita la lansarea unui nou studiu despre ecosistemul conservator »insurgent« contemporan din România. Denumit de unii cercetători drept „fringe insurgency”, acest nou tip de activism conservator este încă slab documentat sau înțeles, în ciuda faptului că a lăsat recent urme vizibile în politică – inclusiv în România. Dar care sunt grupările care îi aparțin și ce strategii folosesc acestea pentru a contesta – cu o eficiență surprinzătoare – principiile de bază ale modernității capitaliste și ale liberalismului democratic?

Pentru a discuta despre aceste întrebări vă invităm la un webinar care va avea loc în data de 24 iunie 2020, 16:00-17:00 h (ora Bucureștiului), prin intermediul platformei electronice ZOOM. Limba de desfășurare a întâlnirii va fi limba română. Pentru înregistrarea la eveniment folosiți acest link: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwrceCopzgsGtTi7X3AXmH8ZvQHg8-ZqRUA

Studiul Dianei Mărgărit poate fi descărcat de aici:
versiunea în română: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/16291.pdf
versiunea în engleză: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/16290.pdf


Democrația și starea de urgență 

Friedrich-Ebert-Stiftung(FES) a cerut experților, politologilor, sociologilor și analiștilor politici să scrie rapoarte privind răspunsul guvernelor la criza coronavirusului și efectele acestora asupra instituțiilor democratice și vieții publice. Rapoartele conțin informații despre situația "Democrației și a stării de urgență" din Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Slovenia. Astăzi publicăm cea de-a doua ediție din această serie:
Democrația și starea de urgență - Bătălii politice care ies la iveală din criza coronavirusului din Balcanii de Vest, Croația și Slovenia http://library.fes.de/pdf-files/bueros/belgrad/16213.pdf


Studiu FES: ‘Generatia Z’ a Rusiei: Atitudini si valori 2019/2020

Care sunt preocupările tinerilor din Rusia? Care este atitudinea ultimei generații a țării, care are amintiri putine sau deloc despre Uniunea Sovietica? Cum gândește un tânăr, influențat în principal de turbulentele anii '90 și de creșterea din anii 2000 despre Rusia și despre lume, mai ales în contextul creșterii de-democratizarii și a mai mult de 5 ani de confruntare între Rusia și „Occident”? Centrul Levada, la comanda Friedrich-Ebert-Stiftung, a încercat să răspundă la aceste întrebări printr-un sondaj reprezentativ, realizat la mijlocul anului 2019, pe 1500 de tineri ruși între 14 și 29 de ani, si suplimentat cu focus grupuri. Rezultatele sondajului sunt disponibile aici: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/moskau/16134.pdf


Webinar: Inechitatea în educație pe timp de pandemie. Provocări și soluții

Societatea Academică din România (SAR) și Fundația Friedrich Ebert – România (FES) au plăcerea de a vă invita să luați parte la un webinar, joi, 16 aprilie, ora 15:00 (UTH +3), care își propune să ia în discuție modul în care România adresează problema continuității actului de educație în această perioadă, mai ales din perspectiva asigurării unui acces egal la învățarea în format online. Ne propunem să analizăm modul în care Ministerul Educației a ales să gestioneze situația, precum și să dezbatem împreună cu participanții potențiale soluții pentru ca actul de educație să continue în mod echitabil, pentru toți elevii. Sunt așteptați să participe la eveniment elevi, părinți, cadre didactice, reprezentanți ai mediului politic și ai celui neguvernamental, precum și orice persoană interesată.

Pentru participare este nevoie de înregistrare prealabilă. Cei interesați se pot înregistra aici: https://zoom.us/meeting/register/tJcofuitrD4oHNH-5PIOtisoAsJrMGjYgQ0Q


Bursa Friedrich Ebert pentru tineri social-democrati 2020

Deschidem sesiunea de înscrieri pentru selecţia participanţilor în programul nostru anual pentru 20 de tineri social-democraţi. Detalii despre program şi modalitatea de înscriere pot fi găsite la: http://www.fes.ro/pages/bursa.php. Termenul limită pentru înscrieri este 15 martie 2020, ora 23:59. 


Pentru o societate echitabilă și dreaptă. România în UE - Conferința Alumnilor FES România 2019

Noile generații se confruntă cu o lume care este deosebit de complexă și, în același timp, în continuă transformare. Societățile noastre se află sub presiunea unor schimbări care țâșnesc de pretutindeni: prefaceri economice, demografice, sociale, culturale și ecologice modelează lumea așa cum o știm într-un mod fără precedent și cu o rapiditate formidabilă. Pe acest fundal, Conferința anuală a Alumnilor FES România și-a propus să exploreze pe parcursul unui eveniment de trei zile răspunsuri cu privire la ce avem de făcut ca aceste schimbări să aducă la viață o lume corectă, echitabilă și demnă de trăit. Conferința Alumnilor 2019 a avut loc în 11-13 octombrie 2019 la București. Programul conferinței poate fi văzut aici: Conference Alumni 2019. O prezentare a temelor discutate și a vorbitorilor invitați poate fi găsită aici: Panels presentation.


Condițiile politice și situația sindicatelor

Inegalitatea globală continuă să crească, chiar dacă inegalitatea socială în Europa a fost recent într-o oarecare măsură în descreștere și acest aspect continuă să amenințe coeziunea socială și politică a Europei. În special șomajul în rândul tinerilor este încă la niveluri alarmant de ridicate. Sindicatele europene se confruntă cu schimbări drastice în modul de exercitare a resurselor lor tradiționale de putere. Șomajul, condițiile de muncă precare și creșterea inegalității sociale reprezintă provocări semnificative. Vedeți cu ce se confruntă sindicatele din România în noul raport FES în limba germană - Monitor sindical România:  https://www.fes.de/index.php?eID=dumpFile&t=f&f=39342&token=c74f2d2985cd79d439f6b0ec3a423d1d0e5c8948


FES - Studii despre tinerii din Europa de Sud-Est 2018/2019

“FES - Studii despre tinerii din Europa de Sud-Est 2018/2019” este un proiect internațional de cercetare în domeniul tineretului realizat simultan în zece țări din Europa de Sud-Est: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia. Obiectivul principal al cercetarii a fost identificarea, descrierea și analiza atitudinilor tinerilor și modele de comportament în societatea contemporană. Studiul regional comparativ, precum și studiul pentru fiecare dintre cele zece țări, sunt disponibile în limba engleză și în limba națională aici:  https://www.fes.de/jugendstudien-suedosteuropa/


Studiu despre tinerii din Romania

Tinerii reprezintă viitorul, se spune adesea. Studierea lor este importantă pentru că vârsta este un predictor puternic pentru o gamă largă de convingeri, cunoștințe și comportamente. Totodată, adolescenții și tinerii adulți au tendința de a se schimba mai repede atunci când se schimbă condițiile externe. Este important să știi cine sunt tinerii din prezent pentru a anticipa câte ceva din parcursul lor pe durata vieții și, prin însumare, viitorul societății. În anul 2018, Fundația Friedrich Ebert (FES) România a realizat studiul sociologic despre tinerii din România. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de persoane cu vârsta cuprinsă între 14-29 de ani din zece state din Europa de Sud-Est care au participat la sondaj. Cercetarea a acoperit un spectru larg de întrebări legate de valorile, credințele, dar și experiențele și aspirațiile tinerilor în diverse domenii, cum ar fi educația, ocuparea, participarea politică, familia, timpul liber și utilizarea mijloacelor de comunicare. Studiul conține o comparație cu alte state din regiune, dar și cu un studiu similar realizat de FES România în 2014. http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/15294.pdf


Bursa Friedrich Ebert pentru tineri social-democrati 2019

Deschidem sesiunea de înscrieri pentru selecţia participanţilor în programul nostru anual pentru 20 de tineri social-democraţi. Detalii despre program şi modalitatea de înscriere pot fi găsite la: http://www.fes.ro/pages/bursa.php. Termenul limită pentru înscrieri este 26 aprilie 2019, ora 17:00. 


Ce așteaptă germanii de la Europa - un studiu FES

Europa pare să se dezintegreze din punct de vedere economic și social, din ce în ce mai mulți europeni considerând că UE nu reușește să respecte promisiunile de democrație, progres și prosperitate. Cu toate acestea, o Uniune Europeană care are un viitor înseamnă solidaritate, mai degrabă decât un cadru în care fiecare concurează împotriva fiecăruia.

Ce anume așteaptă germanii de la Europa? În ce măsură germanii sunt de acord cu politicile care conduc la o UE mai echilibrată din punct de vedere social? Friedrich-Ebert-Stiftung a chestionat alegătorii eligibili în Germania cu privire la atitudinile și așteptările lor față de UE, iar rezultatele sunt prezentate în studiul de față. Vestea bună este că există un acord favorabil și larg răspândit în rândul publicului german față de UE. Cu toate acestea, doi din trei cetățeni își exprimă preocupările legate de necesitatea reformelor. În special, germanii doresc ca UE să se concentreze mai mult pe politica socială.

Studiul poate fi accesat în limba engleză aici: http://library.fes.de/pdf-files/fes/14961.pdf și în limba germană aici: http://library.fes.de/pdf-files/fes/14913.pdf 


Drepturi amenințate: Impactul Brexit asupra cetățenilor Uniunii Europene

După summitul informal al Uniunii Europene de la Salzburg se conturează tot mai mult ideea unui posibil eșec al negocierilor pentru Brexit și o eventuală retragere a Marii Britanii din UE fără o înțelegere. Această situație afectează și drepturile a aproape 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie și care se afla încă de la referendumul din 2016 într-o stare de incertitudine. Aflați ce s-ar putea face acum citind noua publicație FES „Endangered rights: The impact of Brexit on EU citizens”: http://library.fes.de/pdf-files/id/14683.pdf


Program de formare pentru profesori de istorie

Fundația Friedrich Ebert – România, impreuna cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", anunță deschiderea înscrierilor pentru programul de formare: „Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta”, un program destinat profesorilor de istorie din învățământul gimnazial și liceal.

Anul acesta programul va fi oferit unui număr de 60 de profesori din toată țara, în cadrul a două module diferite, organizate la distanță de o săptămână unul după altul:
 
„Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta”
27-28 octombrie 2018 și 3-4 noiembrie 2018, Sinaia, jud. Prahova


Detalii despre program si modalitatea de inscriere puteti gasi pe pagina noastra de internet: http://www.fes.ro/pages/democratie.php


"Egalitatea contează!"- Fundația Friedrich-Ebert împreună cu Centrul de Cercetări Sociale Analitika, prezintă un raport privind inegalitățile din sud-estul Europei.

Cu ocazia Summit-ului Balcanilor de Vest care are loc la Sofia pe 17 mai 2018, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) și Analitika prezintă un nou raport regional privind inegalitatea în Europa de Sud-Est.
Bazându-se pe date din Albania, Bosnia și Herțegovina (BiH), Croația, Kosovo, Macedonia și Serbia raportul arată că nivelurile inegalității veniturilor tind să fie printre cele mai ridicate din Europa. Un motiv major este cel al piețelor forței de muncă slabe din regiune, fiindcă excluderea din piața muncii sau existența de locurile de muncă precare sau informale duc la inegalitate. În plus, în timp ce sistemele de protecție socială și fiscală ar fi cele care ar putea să compenseze inegalitățile, sistemele progresive, cele menit să îmbunătățească situația, se dovedesc a nu fi deloc răspândite în regiune. Sistemele naționale de protecție socială existente nu reduc inegalitatea în primul rând datorită generozității scăzute și a beneficiilor reduse pe care le oferă. Lipsa accesului la educație de calitate în regiune duce la o oportunități și rezultate neuniforme.
În ciuda repercusiunilor grave ale inegalității, guvernele din regiunea ESE nu au acordat o atenție suficientă acestei probleme. Politicile pieței muncii de dereglementare și flexibilitate au crescut în fapt numărul locurilor de muncă precare și au ajutat prea puțin scăderea șomajului. Plasele de siguranță socială au fost deteriorate prin eforturile de consolidare fiscală. Privind reformele socio-economice formulate în lumina perspectivelor de aderare a țărilor la UE, raportul susține că măsurile prevăzute nu se adresează suficient inegalităților economice existente.
Pentru a se asigura ca sunt abordate cauzele profunde ale inegalității, raportul pledează în favoarea răspunsurilor multidimensionale din mai  multe domenii precum educație, ocuparea forței de muncă, impozitare și politici sociale, formulând recomandări prin care inegalitatea din regiune s-ar putea reduce.
Un rezumat al raportului si recomandările cheie poate fi accesat aici: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/sarajevo/14451.pdf
Raportul complet este disponibil la http://library.fes.de/pdf-files/bueros/sarajevo/14452.pdf


Conferința "NATO and the West. A new Strategic Concept?", București, 17 aprilie 2018

Mandatul, scopul și direcția Alianței Nord-Atlantice sunt în prezent sub lupa comunității internațională. Este ordinea mondială, așa cum o știm, pe cale de a fi fundamental modificată și de a intra într-o nouă etapă? Este Alianța pregătită să facă față amenințărilor hibride în continuă evoluție cu care se confruntă? Acestea sunt doar câteva din întrebările care au fost abordate la o conferință organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung România și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în data de 17 aprilie, la București.

Punctul de plecare a discuției a fost un studiu FES recent lansat, intitulat "What Remains of the West? – Quo Vadis NATO?", elaborat de Helmut W. Ganser, Wulf Lapins și Detlef Puhl.

Printre vorbitorii în cadrul evenimentului s-au numărat Stephan Meuser, Reprezentantul Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) în România și Republica Moldova; Remus Pricopie, Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative; Detlef Puhl, fost senior adviser NATO; Generalul de brigadă (ret.) Helmut W. Ganser, fost funcționar al Ministerului Apărării din Germania, Ana Tinca, Director pentru Politici Strategice, Ministerul Afacerilor Externe, România; și General (ret.) Mihail Ionescu, directorul Institutului de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (ISPAIM), Ministerul Apărării Naționale, România. Dezbaterea care a urmat a fost moderată de Prof. Vasile Secares, președintele Centrului de Studii NATO din cadrul SNSPA.

Evenimentul a fost primul dintr-o serie menită să pregătească Conferința de Securitate de la București, care va avea loc în luna septembrie. Dialogul și colaborarea reprezintă pietrele de temelie pentru o comunitate sigură din Atlanticul de Nord. Prin facilitarea acestor formate de dezbatere privind politica externă și de securitate, Dialogurile BSC au o contribuție importantă la consolidarea poziției NATO în această regiune.

Studiul FES poate fi descărcat de aici:
- în limba engleză: http://library.fes.de/pdf-files/id/ipa/14098.pdf
- în limba germană: http://library.fes.de/pdf-files/id/ipa/14099.pdf

 


Stânga și agenda socială a României

În toamna anului 2017, Oficiul European de Statistică (Eurostat) arăta faptul că peste o treime din populaţia României (38,8%) era supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială, aceasta fiind pe penultimul loc în Uniunea Europeană, mai jos regăsindu-se doar Bulgaria cu 40,4%. Inegalitatea e și ea cea mai mare din Uniunea Europeană, România având cea mai inegală distribuție - cea mai bogată cincime a populației câștigă de 7,2 ori mai mult decât cea mai săracă cincime, în contextul în care media europeană a acestui raport este de 5,2. Transferurile sociale curente (exceptând pensiile) sunt cele mai ineficiente din UE în reducerea riscului de sărăcie iar bugetul alocat protecției sociale este cel mai mic din UE. Aproape jumătate dintre copiii din România sunt în risc de sărăcie, în timp ce aproape o treime dintre copii trăiesc în condiții de lipsuri materiale grave. Ponderea lucrătorilor aflați în risc de sărăcie (18,8% din totalul lucrătorilor) este mai mare decât în oricare țară din UE și aproape dublă față de media Uniunii (9,5%).
Lipsa problemelor poate continua, ceea ce ne reamintește că România e țară cu probleme de stânga, dar cu politici publice de dreapta. Alternanța la guvernare a diverselor partide după 1989 nu a schimbat fundamental filosofia politicilor publice, care au constat într-un set de măsuri sociale menite să prevină escaladarea tensiunilor sociale  și să mențină pacea socială, combinate cu reforme structurale neoliberale, cu impact profund asupra relațiilor economice, de muncă și sociale.
Ca răspuns la această stare de fapt, Fundația Stânga Democratică împreună cu Fundația Friedrich Ebert vor lansa în 2018 un volum colectiv intitulat „Stânga și agenda socială a României”. Volumul are menirea de a introduce pe agenda publică principalele teme de natură socială cu care se confruntă astăzi România și de a provoca atât clasa politică cât și societatea civilă la un dialog constructiv care să poată genera soluții viabile pentru viitor.
Toți cei interesați să contribuie la scrierea acestui volum sunt rugați să trimită o scurta propunere în acest sens la adresa contact@stangademocratica.ro, termenul limită fiind 30 martie 2018. Articolele – între 5000 și 10000 cuvinte – vor trebuie sa fie accesibile publicului larg și să îmbine stilul eseistic cu cel academic. Toate propunerile vor ține cont de următoarea tematică generală:
-    Partide politice și mișcări de stânga în România;
-    Politici sociale și politici neoliberale;
-    10 ani de la aderare și 100 ani de la Marea Unire: politici sociale și modele de succes;
-    Marginalizare și excluziune socială;
-    Discriminare și xenofobie;
-    Condițiile de muncă și mișcările sindicale;
-    Economia românească în context European;
-    Stânga și anti-corupția.


Potențialul democratic al mișcărilor sociale emergente în Europa de Sud-Est

FES are plăcerea să anunțe lansarea ultimei publicații, "Potențialul democratic al mișcărilor sociale emergente în Europa de Sud-Est", care examinează potențialul mobilizării societății civile în transformarea societăților tărilor din Balcani și sud-estul Europei. Volumul se vrea a fi o intervenție în timp util în dezbaterea publică și politică care determină viitorul și metodele de guvernanță democratică din regiune: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/sarajevo/13781.pdf


ANUNT: solicitare de oferta tehnico-financiara pentru realizarea sondajului national Tinerii în România de azi

Fundatia Friedrich Ebert România solicita o oferta tehnico-financiara pentru realizarea sondajului national Tinerii în România de azi. FES este în cautarea unui institut de sondare a opiniei publice care să aiba o experienta solida în cercetarea sociologica calitativa si cantitativa.
Termenul de trimitere a ofertei tehnico-financiare este 9 octombrie 2017.
Persoana de contact Victoria Stoiciu, coordonator de program, telefon 021 211 0982, victoria.stoiciu@fes.ro
Caietul de sarcini este disponibil aici: (FES YS SEE ToR Polling Agencies).

ANUNT: solicitare de oferta pentru realizarea studiului national Tinerii în România de azi

Fundatia Friedrich Ebert România solicita o oferta pentru realizarea (analiza de date si redactarea) studiului national Tinerii în România de azi. FES este în cautarea unui institut de cercetare care sa aiba o experienta solida în analiza  sociologica, elaborarea de studii în baza acestor analize și formularea de recomandări de politici publice plecând de la datele sociologice. 
Termenul de trimitere a ofertei este 9 octombrie 2017.
Persoana de contact Victoria Stoiciu, coordonator de program, telefon 021 211 0982, victoria.stoiciu@fes.ro
Caietul de sarcini este disponibil aici: (FES YS SEE ToR Research Institutes).


 

 

   Citiţi mai mult în arhiva ştirilor

 

-->