FES Office Romania - Acasă / Actualitate

Friedrich-Ebert-Stiftung
Reprezentanţa în România

Str. Emanoil Porumbaru 21
RO-011421 Bukarest

Tel.: 0040 21 211 09 82/-83
Fax: 0040 21 210 71 91

E-Mail: fes@fes.ro
www.fes.ro

Ne găsiţi şi pe Facebook

 

 

 

Reprezentanta în România

Actualitate/Stiri 

 

Conferința "NATO and the West. A new Strategic Concept?", București, 17 aprilie 2018

Mandatul, scopul și direcția Alianței Nord-Atlantice sunt în prezent sub lupa comunității internațională. Este ordinea mondială, așa cum o știm, pe cale de a fi fundamental modificată și de a intra într-o nouă etapă? Este Alianța pregătită să facă față amenințărilor hibride în continuă evoluție cu care se confruntă? Acestea sunt doar câteva din întrebările care au fost abordate la o conferință organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung România și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în data de 17 aprilie, la București.

Punctul de plecare a discuției a fost un studiu FES recent lansat, intitulat "What Remains of the West? – Quo Vadis NATO?", elaborat de Helmut W. Ganser, Wulf Lapins și Detlef Puhl.

Printre vorbitorii în cadrul evenimentului s-au numărat Stephan Meuser, Reprezentantul Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) în România și Republica Moldova; Remus Pricopie, Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative; Detlef Puhl, fost senior adviser NATO; Generalul de brigadă (ret.) Helmut W. Ganser, fost funcționar al Ministerului Apărării din Germania, Ana Tinca, Director pentru Politici Strategice, Ministerul Afacerilor Externe, România; și General (ret.) Mihail Ionescu, directorul Institutului de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (ISPAIM), Ministerul Apărării Naționale, România. Dezbaterea care a urmat a fost moderată de Prof. Vasile Secares, președintele Centrului de Studii NATO din cadrul SNSPA.

Evenimentul a fost primul dintr-o serie menită să pregătească Conferința de Securitate de la București, care va avea loc în luna septembrie. Dialogul și colaborarea reprezintă pietrele de temelie pentru o comunitate sigură din Atlanticul de Nord. Prin facilitarea acestor formate de dezbatere privind politica externă și de securitate, Dialogurile BSC au o contribuție importantă la consolidarea poziției NATO în această regiune.

Studiul FES poate fi descărcat de aici:
- în limba engleză: http://library.fes.de/pdf-files/id/ipa/14098.pdf
- în limba germană: http://library.fes.de/pdf-files/id/ipa/14099.pdf

 


Stânga și agenda socială a României

În toamna anului 2017, Oficiul European de Statistică (Eurostat) arăta faptul că peste o treime din populaţia României (38,8%) era supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială, aceasta fiind pe penultimul loc în Uniunea Europeană, mai jos regăsindu-se doar Bulgaria cu 40,4%. Inegalitatea e și ea cea mai mare din Uniunea Europeană, România având cea mai inegală distribuție - cea mai bogată cincime a populației câștigă de 7,2 ori mai mult decât cea mai săracă cincime, în contextul în care media europeană a acestui raport este de 5,2. Transferurile sociale curente (exceptând pensiile) sunt cele mai ineficiente din UE în reducerea riscului de sărăcie iar bugetul alocat protecției sociale este cel mai mic din UE. Aproape jumătate dintre copiii din România sunt în risc de sărăcie, în timp ce aproape o treime dintre copii trăiesc în condiții de lipsuri materiale grave. Ponderea lucrătorilor aflați în risc de sărăcie (18,8% din totalul lucrătorilor) este mai mare decât în oricare țară din UE și aproape dublă față de media Uniunii (9,5%).
Lipsa problemelor poate continua, ceea ce ne reamintește că România e țară cu probleme de stânga, dar cu politici publice de dreapta. Alternanța la guvernare a diverselor partide după 1989 nu a schimbat fundamental filosofia politicilor publice, care au constat într-un set de măsuri sociale menite să prevină escaladarea tensiunilor sociale  și să mențină pacea socială, combinate cu reforme structurale neoliberale, cu impact profund asupra relațiilor economice, de muncă și sociale.
Ca răspuns la această stare de fapt, Fundația Stânga Democratică împreună cu Fundația Friedrich Ebert vor lansa în 2018 un volum colectiv intitulat „Stânga și agenda socială a României”. Volumul are menirea de a introduce pe agenda publică principalele teme de natură socială cu care se confruntă astăzi România și de a provoca atât clasa politică cât și societatea civilă la un dialog constructiv care să poată genera soluții viabile pentru viitor.
Toți cei interesați să contribuie la scrierea acestui volum sunt rugați să trimită o scurta propunere în acest sens la adresa contact@stangademocratica.ro, termenul limită fiind 30 martie 2018. Articolele – între 5000 și 10000 cuvinte – vor trebuie sa fie accesibile publicului larg și să îmbine stilul eseistic cu cel academic. Toate propunerile vor ține cont de următoarea tematică generală:
-    Partide politice și mișcări de stânga în România;
-    Politici sociale și politici neoliberale;
-    10 ani de la aderare și 100 ani de la Marea Unire: politici sociale și modele de succes;
-    Marginalizare și excluziune socială;
-    Discriminare și xenofobie;
-    Condițiile de muncă și mișcările sindicale;
-    Economia românească în context European;
-    Stânga și anti-corupția.


Potențialul democratic al mișcărilor sociale emergente în Europa de Sud-Est

FES are plăcerea să anunțe lansarea ultimei publicații, "Potențialul democratic al mișcărilor sociale emergente în Europa de Sud-Est", care examinează potențialul mobilizării societății civile în transformarea societăților tărilor din Balcani și sud-estul Europei. Volumul se vrea a fi o intervenție în timp util în dezbaterea publică și politică care determină viitorul și metodele de guvernanță democratică din regiune: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/sarajevo/13781.pdf


ANUNT: solicitare de oferta tehnico-financiara pentru realizarea sondajului national Tinerii în România de azi

Fundatia Friedrich Ebert România solicita o oferta tehnico-financiara pentru realizarea sondajului national Tinerii în România de azi. FES este în cautarea unui institut de sondare a opiniei publice care să aiba o experienta solida în cercetarea sociologica calitativa si cantitativa.
Termenul de trimitere a ofertei tehnico-financiare este 9 octombrie 2017.
Persoana de contact Victoria Stoiciu, coordonator de program, telefon 021 211 0982, victoria.stoiciu@fes.ro
Caietul de sarcini este disponibil aici: (FES YS SEE ToR Polling Agencies).

ANUNT: solicitare de oferta pentru realizarea studiului national Tinerii în România de azi

Fundatia Friedrich Ebert România solicita o oferta pentru realizarea (analiza de date si redactarea) studiului national Tinerii în România de azi. FES este în cautarea unui institut de cercetare care sa aiba o experienta solida în analiza  sociologica, elaborarea de studii în baza acestor analize și formularea de recomandări de politici publice plecând de la datele sociologice. 
Termenul de trimitere a ofertei este 9 octombrie 2017.
Persoana de contact Victoria Stoiciu, coordonator de program, telefon 021 211 0982, victoria.stoiciu@fes.ro
Caietul de sarcini este disponibil aici: (FES YS SEE ToR Research Institutes).


 

 

   Citiţi mai mult în arhiva ştirilor